Blog - Sint-Martinuskoor 2018

Sint-Martinuskoor
Westmalle
Ga naar de inhoud

Westhoek

Sint-Martinuskoor 2018
Gepubliceerd door Marcel Wuyts in Uitstappen · 12 november 2018
OP NAAR DE WESTHOEK
Ieper en Poperinge, klinken als plaatsnamen zeker niet onbekend in de oren. Dat je ze kan vinden in West-Vlaanderen is ook niets nieuw.
En wat denk je van Zillebeke, van Langemark en Lyssenthoek?
Ze klinken misschien minder goed, zijn misschien minder bekend, maar ze liggen evengoed in de Westhoek. Tijd om deze rustgevende regio eens te bezoeken. Rustgevend nu, maar zo is het er niet altijd geweest! En daar zat niet anders dan die vreselijke oorlog van 1914-1918 tussen. Een oorlog waarvan we dit jaar - en dan wel heel specifiek op 11 november - het einde herdenken.

Vanuit ons Sint-Martinuskoor groeide de idee om de jaarlijkse fietstocht eens te vervangen door een bezoek aan hogergenoemde regio.
Zaterdag 8 september trokken 43 deelnemers: zangers, partners en nog wat fans de voormalige frontlijn tegemoet. In Poperinge brachten we een bezoek aan het "Talbothouse",   een prachtig Engels herenhuis, dat destijds dienst deed als rusthuis voor Engelse officieren. De ontvangst met koffie en eigen bereide appelcake namen we er zeer graag bij, maar een bezoek aan het huis was de moeite meer dan waard.
Na een lekker en ruim voldoende middagmaal, reden we naar Lyssenthoek. Haast niet te geloven hoeveel witte graven hier op een fijn verzorgd Engels kerkhof herinneren aan de zoveel gesneuvelde soldaten.
Hierna passeren we in Langemark nog aan een Duits oorlogskerkhof, ook wel het "Studentenfriedhof" genoemd, omdat er ruim 3000 gesneuvelde student-vrijwilligers begraven liggen.
Twee totaal verschillende kerkhoven, allebei indrukwekkend, allebei herinnerend aan de gruwelen van oorlog!
Een bezoek aan de site van Zillebeke mocht zeker niet ontbreken, want de 600 000 terracotta beeldjes vormen daar een eenmalige tentoonstelling. De natuur is echter niet tegen te houden met als gevolg dat meerdere beeldjes verstopt liggen onder het hoog opgroeiend onkruid.   
Indrukwekkend ook in Ieper, nu midden een industrieterrein, een eenvoudig aangelegd  parkje waar je indrukken kan opdoen van hoe het er in de loopgraven moet aan toegegaan hebben.       Het aangrijpend getuigenis van een aanwezige over de 17 jaar waarin hij opgravingen deed, was haast nu nog hartverscheurend. Skeletten van mensen en paarden groef hij op tot hij zelf bevangen werd door de verstikkende gassen die er na al die jaren nog ingeademd werden.
Toch na dat alles maar terug naar Poperinge voor een broodmaaltijd om dan weer naar Ieper te trekken en tussen de massa de "Last Post"  te volgen aan de Menenpoort.
Het werd een pracht van een dag, niet te veel, maar genoeg becommentarieerd door een gids die perfect wist waarover ze sprak.
Alle opgedane indrukken waren meer dan de moeite, een dag om niet te vergeten!

Zingen voor vrede en hopen op vrede
De uitstap had nog een onderliggend doel, want ons koor zou ons koor niet zijn, als ze niet meestapten in heel het herinneringsgebeuren van het einde van deze Eerste Wereldoorlog.
Ze oefenen al volop en hopen u en vele anderen te verrassen op hun concert dat in het teken van dat hele gebeuren staat.
Op zaterdag 10 en zondag 11 november vergasten ze u dan ook op een vredesconcert. Nog even hier vandaan, maar je kan alvast de data noteren in je agenda.
Binnenkort komen we er uitgebreider op terug.

(Uit het parochieblad)Geen commentaren
Terug naar de inhoud